Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- اعضای شورای اسلامی شهر شیراز با یک مصوبه نام خیابان‌ها و مجموعه ورزشی در شهر را به نام شهدا و قهرمانان ورزشی تغییر دادند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، بیست‌ و سومین جلسه علنی شورای شهر شیراز به مدت 5 ساعت برگزار شد و چندین دستورکار در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی  از مباحثی که به صورت جدی در دستور کار شورای شهر ششم قرار گرفته و جزو شعارهای اصلی این شورا است ساماندهی مناطق حاشیه‌نشین و توجه بیشتر به مناطق کم برخوردار شهری است به طوری که این مسئله این روزها از حالت شعاری فراتر رفته و شورای شهر و مدیریت شهری با تشکیل قرارگاه محرومیت‌زدایی در مسیر اقدام برآمده است.

محور اصلی بیست و سومین جلسه علنی شورای شهر شیراز نیز بیشتر حول مباحثی چون ساماندهی آسیب‌های اجتماعی و همچنین ساماندهی مشکلات مناطق محروم بود.

در این جلسه رئیس شورای شهر ششم با اشاره به راه‌اندازی قرارگاه محرومیت‌زدایی با همکاری سپاه و استانداری فارس و مدیریت شهری انجام شده است، اظهار داشت: تشکیل کمیسیون ساماندهی حاشیه‌نشینی و رفع محرومیت از مناطق کمتر برخوردار شیراز از جمله اقدامات شورا در این راستا است.

به گفته مهدی طاهری هدف این قرارگاه شناسایی مشکلات و اولویت‌‌های مناطق کم برخوردارتر و بهره‌مندی از ظرفیت سایر دستگاه‌های استان در مسیر رفع مشکلات آنها است.

طاهری همچنین در این جلسه نوید داد: در بودجه سال آتی اعتباراتی را جهت تحقق مصوبات این کمیسیون تخصیص خواهیم داد تا شاهد  نتایج ملموس‌تر و مطلوب‌تری شویم.

در جلسه امروز طرح کمیسیون ساماندهی حاشیه‌نشینی و رفع محرومیت مناطق کم برخوردار، درباره اختصاص یکی از نواحی با نمودار سازمانی در مناطق شهرداری به موضوع حریم‌بانی و بررسی شرح وظایف آن نیز در همین راستا به تصویب رسید.

شناسایی، پیشگیری و جلوگیری از تفکیک بدون مجوز اراضی، دیوارکشی و هرگونه عملیات ساخت و ساز و حفاری بدون مجوز و خارج از ضوابط و مقررات شهرسازی و تدوین ادله لازم  برای تشکیل پرونده تخلفات ساخت و ساز غیرمجاز و اعلام به مراجع قانونی ذیربط یکی از شرح وظایف این موضوع بود.

پیشگیری از عملیات اجرایی ساختمان‌های فاقد پروانه در سطح حریم منطقه و گزارش عملیات مزبور به واحد ذیربط با هماهنگی واحد تخلفات منطقه، نظارت همیشگی بر وضعیت زیست محیطی محدوده حریم منطقه و ارائه راهکارها و همکاری در تهیه طرح‌های زیست محیطی مربوطه، همکاری در تعریف خدمات شهری قانونی و مورد نیاز در حریم منطقه و نظارت و پیگیری بر ارائه خدمات از جمله دیگر وظایفی بود که برای این موضوع در نظر گرفته شد.

نامگذاری‌های ماندگار ـ 13 |جای خالی نام 1400 شهید خرم‌آبادی بر کوچه‌ها و معابر شهر نامگذاری‌های ماندگار ـ 12| نامگذاری بزرگراه‌ها و بلوارهای اصلی شهر مشهد مقد‌س به نام شهدا نامگذاری‌های ماندگار ـ 11| ‌کوچه‌ها و معابر خرم‌آباد به نام شهدا نامگذا‌ری می‌شود

پیگیری اجرای طرح‌های ابلاغی معاونت شهرسازی و معماری مربوط به حریم منطقه از جمله توسعه کمربند سبز در حریم حوزه معاونت شهرسازی و معماری  و تهیه بانک اطلاعات حریم منطقه و در پایان ارائه پیشنهاد بودجه مورد نیاز جهت مدیریت محدوده حریم منطقه از دیگر وظایف این قسمت قلمداد شد.

قابل ذکر است که شهرداری موظف شد از نیروهای متخصص موجود شهرداری در این زمینه استفاده کند و کمیسیون ماده صد مناطق نیز مکلف شد موضوعات مرتبط با تخلفات ساختمانی حریم مناطق ذکر شده را خارج از نوبت با قید فوریت رسیدگی کند و با قید فوریت پیگیر صدور حکم تخریب ساخت و سازهای خلاف در حریم مناطق ذکر شده باشد و با قید فوریت احکام تخریب را اجرا نماید و درخصوص مناطق 4  و 5 و  6 و 11 شهرداری می‌تواند بخشی از نواحی مورد اشاره را به این امر اختصاص دهد.

در ادامه جلسه امروز شورا وارد بررسی دستورکارها و لوایح ارسالی بررسی شده در کمیسیون‌ها شد و براساس آن در دستور کار اول با استعفای محمدتقی تذروی از عضویت در کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورا در سال اول دوره ششم شورای اسلامی شهر شیراز موافقت شد.

بررسی استعفای دیگر عضو شورا افسانه خواست‌خدایی از عضویت در ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی فرمانداری شهرستان شیراز، کمیسیون کاهش آسیب‌های اجتماعی و عضویت در هیأت امناء مرکز پژوهش‌های شورا  و نمایندگی شورا اسلامی شهر شیراز در ستاد ساماندهی شئون فرهنگی در مناسبت‌های مذهبی و همچنین هیأت‌های حل اختلاف مالیاتی موضوع بند 3 ماده 244 قانون مالیات‌های مستقیم دیگر دستور کار جلسه امروز بود که با آن موافقت شد.

همچنین امروز با عضویت یا نمایندگی سیده مریم حسینی، عضو جدید شورا در کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورا، کمیسیون شیراز سومین حرم اهل بیت (ع)، کمیسیون گردشگری و زیارت شورا، کمیسیون شهرسازی و معماری شورا، کمیسیون ساماندهی حاشیه‌نشینی و رفع محرومیت مناطق کم‌برخوردار، کمیسیون ماده صد و کمیسیون معاملات منطقه شش، ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی فرمانداری شهرستان شیرا، کمیسیون کاهش آسیب‌های اجتماعی موافقت شد.

همچنین عضویت وی در هیئت امنا مرکز پژوهش‌های شورا و نمایندگی شورا جهت شرکت در جلسات ستاد ساماندهی شئون فرهنگی در مناسبت‌های مذهبی و نمایندگی شورا در هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی موضوع بند 3 ماده 244 قانون مالیات‌های مستقیم نیز مورد موافقت قرار گرفت.

بررسی استعفای سید ابراهیم حسینی از عضویت در کمیسیون گردشگری و زیارت شورا نیز دیگر دستور کار بیست و سومین جلسه علنی (عادی) شورای اسلامی شهر شیراز بود که با موافقت اعضا مواجه شد.

همچنین در جلسه امروز شورا محمدحسن اسدی به‌عنوان عضو کمیسیون عمران شورا، مسعود زارعی به‌عنوان عضو کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورا، مهدی نصیری قرقانی به‌عنوان عضو کمیسیون برنامه و بودجه، امور حقوقی و املاک شورا، غلامعلی ترابی به‌عنوان نماینده شورا در اجرای تبصره 5 ماده 96 قانون شهرداری‌ها، محمدتقی تذروی به‌عنوان نماینده شورا  جهت شرکت در هیئت تجدیدنظر حوزه نظام وظیفه عمومی شیراز و نماینده شورا در شورای ترافیک شهرستان شیراز و سید ابراهیم حسینی به‌عنوان عضو کمیسیون اقتصاد و سرمایه گذاری شورا به مدت یکسال انتخاب شدند.

در ادامه و بر اساس طرح کمیسیون تلفیق شورا رویکردهای دوره ششم شورای اسلامی شهر شیراز با عنوان «چشم‌انداز دوره ششم شورای اسلامی شهر شیراز، سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی» در افق 1404 شامل 72 بند به تصویب اعضای شورای اسلامی شهر شیراز رسید و آیین نامه مکاتبات شورای اسلامی شهر شیراز نیز در هفت ماده و دو تبصره تصویب شد.

همچنین لایحه یک فوریتی درباره مساعدت جهت تأمین بخشی از هزینه‌های انجام شده انتخابات سال 1400 نیز بررسی شد و مقرر شد موضوع با قید یک فوریت جهت بررسی به کمیسیون برنامه و بودجه، امور حقوقی و املاک شورا ارسال شود.

بررسی طرح دو فوریتی جمعی از اعضای شورا، درباره اخذ مجوز توافقنامه‌های تفکیکی از شورا (با قید یک فوریت)، نیز امروز به تصویب رسید و بر اساس آن شهرداری شیراز مکلف شد در خصوص کلیه اراضی تفکیکی با مساحت بیش از 5000 متر مربع نسبت به ارایه طرح، نقشه و توافقنامه به شورای اسلامی شهر اقدام کند و پس از کسب مجوزهای لازم اقدام به تفکیک کند.

دیگر دستور کار بیست و سومین جلسه علنی شورای شهر شیراز طرح یک فوریتی جمعی از اعضا درباره تکلیف شهرداری به ارائه متمم بودجه 1400 در موعد تعیینی ضمن توجه به مصوبات شورای ششم و انجام تکلیف سرمایه‌گذاری سال 1400 بود که به تصویب اعضا رسید و شهرداری مکلف شد ظرف مدت سه هفته از تاریخ ابلاغ این مصوبه نسبت به ارائه پیشنهادات عملی در خصوص امکان افزایش بودجه در بخش درآمدی متمم بودجه اقدام کند و متعاقباً ظرف مدت دو هفته از زمان تصویب بخش درآمدی متمم بودجه، نسبت به ارائه اصل متمم بودجه ضمن لحاظ نمودن مصوبات شورای ششم اقدام کند.

مشارکت شهرداری شیراز در مناسبت‌های ملی و مذهبی و فرهنگی دیگر دستور کار جلسه امروز بود و بر اساس آن به شهرداری شیراز اجازه داده شد به منظور مشارکت در کنگره جهانی ادبی و هنری محمد (ص) « پیامبر رحمت » مبلغ 1.5 میلیارد تومان از بودجه سال 1400 به این امر اختصاص بدهد.

در این جلسه همچنین طرح کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورا پیرو نامه مدیرکل آموزش و پرورش ناحیه 2 شیراز و رئیس کارگروه ماده 18 شیراز، درباره تعیین نرخ کرایه سرویس مدارس سال تحصیلی 1401-1400 نیز بررسی شد و شورا ضمن تصویب افزایش 30 درصدی نرخ سرویس مدارس نسبت به  سال گذشته (مربوط به سال  تحصیلی 1401-1400) مصوب کرد که تمامی سرویس‌ها ملزم به رعایت کلیه پروتکل‌های بهداشتی ارائه شده از سوی ستاد ملی کرونا شوند.

نامگذاری کوچه، خیابان و معابر نیز در دستور کار جلسه امروز قرار گرفت و بر اساس آن بلوار تازه تأسیس حدفاصل بلوار خلیج فارس و بلوار نصرشرقی به نام «شهید سرلشکر عبدالرسول استوار محمودآبادی»، تونلی بی‌نام واقع در بلوار سردار سلیمانی به نام «شهید منصور خادم صادق»، خیابان حد فاصل بلوار سرداران شهید تا روگذر شهیدان اوجی به نام «شهید صفدر نیک نژاد»، کوچه شماره 15 خیابان کارگران به نام «شهید محمد هادی شکری»، کوچه شماره 18 خیابان کارگران به نام «شهید محمدرضا دهقانیان»، کوچه شماره 23 خیابان فتح المبین به نام «شهید عباس امامعلی»، خیابان ارمغان 2 به نام «شهید شهباز کوچکی» و کوچه 10 شماره خیابان شاهیجان به نام «شهید محمد امین کدخدائی» نامگذاری شد.

در تغییر نام کوچه‌ها و معابر نیز تغییر نام مجموعه ورزشی واقع در مجموعه فرهنگی ورزشی لاله به نام برادران قهرمان « محمدرضا و محمدعلی گرایی»، تغییر نام سالن تیر اندازی واقع در بوستان مادر به نام قهرمان سرکار خانم «ساره جوانمردی»، تغییر نام خیابان گفتار منشعب از بلوار دولت به نام «شهیدان احمد، محمود و حسین فهیمی»، تغییر نام مجموعه ورزشی یاران واقع در شهرک استقلال کوچه شماره 5 به نام «شهید محمد کاظم فرارویی»، تغییر نام خیابان حد فاصل روگذر شهیدان اوجی تا خیابان بوستان به نام «شهید ناصر نیکو» و تغییر نام خیابان پیوند حدفاصل خیابان قائم و بلوار گفتار به نام «شهید حسن صفر زاده» به تصویب شورای شهر ششم رسید.

همچنین شهرداری در ادامه موظف شد جهت حفظ هویت تاریخی «محله شهدای قلعه شاهزاده بیگم» تابلوی نام و معرفی این محله را در ابتدای خیابانی با همین نام نصب کند.

طرح کمیسیون شیراز سومین حرم اهل بیت (ع)، درباره تشکیل هیئت داوری به منظور تشخیص شاخص‌های فنی، هنری و ارزش‌های انقلاب اسلامی در طرح‌های المان شهری نیز در جلسه امروز تصویب شد.

بر اساس این طرح شهرداری شیراز مکلف شد به منظور تشخیص شاخص‌های فنی، هنری و ارزش‌های انقلاب اسلامی در طرح‌های المان شهری، هیئت داوری متشکل از 5 نفر عضو (3 نفر کارشناس خبره به تشخیص شهردار و یک نفر از اعضای شورای اسلامی و یک نفر کارشناس به تشخیص و با معرفی شورا) تشکیل و پیوست فرهنگی کلیه المان‎‌های شهری  نیز الزامی گردد.

بهسازی خیابان پیروزی و خیابان شهید دستغیب توسط شهرداری از ردیف بودجه‌های اعتباری مرتبط تا قبل از پایان سال جاری و مرمت، بهسازی و زیباسازی کلیه مسیرهای منتهی به حرمین مطهر شاهچراغ (ع) و حرم سیدعلاءالدین حسین (ع) و حرم حضرت علی بن حمزه (ع) و همچنین بهسازی فضای سبز این مسیرها تا پایان سال جاری نیز از دیگر تکالیفی بود که شورای بر عهده شهرداری گذاشت.

بر این اساس برگزاری فراخوان طراحی المان‌های شهر شیراز با موضوع ارزش‌های انقلاب اسلامی توسط شهرداری حداکثر تا پایان آذرماه سال جاری برگزیده خواهد شد و به نتایج آن حداکثر در دی ماه سال جاری رسیدگی خواهد شد و طر‌های برگزیده و منتخب جهت اجرا در دستور کار شهرداری قرار خواهند گرفت.

در جلسه امروز همچنین طرح کمیسیون شیراز سومین حرم اهل بیت (ع)، درباره ایجاد پارک موضوعی المان‌های شهری نیز با تبصره‌هایی مصوب شد و طرح کمیسیون شیراز سومین حرم اهل بیت (ع)، درباره در اختیار گذاشتن یکی از باغات به صورت اختصاصی به خانواده‌های دارای بیمار اوتیسم نیز به تصویب اعضای شورا رسید.

در دیگر دستور کار امروز طرح کمیسیون هوشمندسازی، فناوری های نوین و اطلاعات شورا، درباره نظارت بر اجرای صحیح پروژه‌های حوزه فاوا  به تصویب رسید و شهرداری شیراز مکلف شد در قراردادهای مرتبط با پروژه‌های حوزه ICT (فناوری اطلاعات و ارتباطات) سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات را به عنوان نماینده کارفرما تعیین کند.

در دیگر طرح این کمیسیون نیز شهرداری شیراز مکلف شد در تمامی قراردادهای مرتبط با سامانه های نرم افزاری حکمرانی داده را در اختیار شهرداری قرار دهد که بر اساس آن  حکمرانی داده یعنی مدیریت داده جهت  افزایش کیفیت آن در طول چرخه عمر آن، با ویژگیهایی چون در دسترس بودن، سازگاری، یکپارچگی، قابلیت استفاده، امنیت و فرایندهای مدیریت.

طرح کمیسیون گردشگری و زیارت شورا درباره تعیین تکلیف شهربازی بزرگ شیراز نیز در این جلسه بررسی شد و شهرداری شیراز مکلف شد حداکثر ظرف مدت یک ماه مطالعات کامل فنی، مهندسی، زیست محیطی، ترافیکی جهت احداث شهربازی بزرگ شیراز را در اراضی 580 هکتاری دراک انجام دهد و اقدامات لازم در خصوص اخذ مجوزهای لازم جهت برگزاری فراخوان جذب سرمایه گذار را نیز به عمل آورده و نتیجه را به شورا ارسال کند.

در دیگر لایحه ارسالی این کمیسیون در خصوص احیای نقش عملکردی پارک آزادی صحبت و قرار شد شهرداری شیراز جهت تقویت امکانات تفریحی و فضاهای فراغتی شهر شیراز، اقدامات لازم در خصوص راه اندازی شهربازی پارک آزادی شامل تهیه طرح مطالعاتی، جانمایی وسایل شهربازی و اخذ مجوزهای لازم جهت برگزاری فراخوان جذب سرمایه گذار را ظرف مدت یک ماه به عمل آورده و نتیجه را به شورا ارسال کند.

الزام شهرداری مبنی بر پیگیری موارد تخلفات ساختمانی پادگان‌های واقع در محدوده و حریم شهر شیراز در مراجع ذیصلاح قانونی از دیگر مصوبات این جلسه یا قید دو فوریت بود و شهرداری شیراز مکلف شد ظرف مدت دو ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این مصوبه، هرگونه تخلفات ساختمانی پادگان‌های واقع در محدوده و حریم شهر شیراز (به ازاء هر پادگان یک پرونده مجزا) را با رعایت قوانین و مقررات موضوعه به مراجع ذی‌صلاح اعلام و پیگیری قانونی کند.

بر همین اساس شورا به شهرداری مکلف کرد که باتوجه به قانون فروش و انتقال پادگان‌ها و سایر اماکن نیروهای مسلح به خارج از حریم شهرها انتقال پادگان‌های واقع در محدوده و حریم شهر به خارج از حریم شهر شیراز را با تأکید بر قیمت‌گذاری بر اساس ماده 3 قانون مذکور پیگیری کند و گذرها و مسیرهای مصوب طرح تفصیلی که در تصرف پادگان‌های نظامی است را با هماهنگی دستگاه‌های مربوطه بازگشایی نماید و نتیجه اقدامات خود در خصوص انجام امور فوق را هر سه ماه یک بار به شورای اسلامی شهر گزارش کند.

انتهای پیام / 424/ح

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شورای اسلامی شهر شیراز عنوان عضو کمیسیون مناطق کم برخوردار سومین جلسه علنی دیگر دستور کار علنی شورای شهر جلسه امروز دستور کار حریم منطقه طرح کمیسیون نام شهدا کوچه شماره متمم بودجه نام خیابان اعضای شورا بر اساس آن قرار گرفت شهید محمد تغییر نام پادگان ها بر اساس حریم شهر سال جاری یک فوریت بررسی شد ظرف مدت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۵۱۸۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس‌لرزه‌های حصارکشی «لاله» در شورا

رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران به ساخت ساختمان شهرداری منطقه ۷ اشاره می‌کند که در پارک اندیشه ساخته شده و زمان ساخت آن را دهه ۸۰ عنوان می‌کند.

به گزارش شرق، مهدی چمران می‌گوید خودش در دهه ۷۰ با شهردار منطقه که خانم نوری بوده، جلسه داشته و این ساخت‌وساز مربوط به دهه ۸۰ نیست. زمان ساخت این بنا چند دقیقه‌ای از وقت صحن را می‌گیرد، سرانجام مهدی پیرهادی تأکید می‌کند که نباید نمای پارک‌های شهر را با ساخت‌وساز مشوش کرد.

در این جلسه گزارشی دیرهنگام از درآمد و هزینه‌های سه ماه پایانی سال ۱۴۰۲ داده می‌شود که ناصر امانی چند سؤال درباره گزارش خزانه‌دار مطرح می‌کند و پرویز سروی در پاسخ به این پرسش‌ها یادآوری می‌کند: اگر قرار است با کسی دشمنی کنیم، نباید از مسیر عدالت خارج شویم، نباید نقاط مثبت را نادیده گرفت و این بی‌تقوایی است.

مهدی چمران از اعضا می‌خواهد پاسخ تذکر‌های یکدیگر را ندهند و نماینده شهرداری در جلسه حضور دارد و فرصت پاسخ‌گویی دارد. امانی هم می‌گوید: بنده نه به کسی بی‌احترامی کردم و نه ایمان و تقوای کسی را اندازه‌گیری کردم، شورا مسئول نظارت بر تمام عملیات شهرداری است و سؤال ما این است که چرا شهرداری بیش از سقف مصوب ما را ابلاغ کرده و باید فنی به آن پاسخ داده شود؟ اگر قرار بر ابلاغ شهرداری است، چرا ما بودجه مصوب می‌کنیم؟

در جلسه روز گذشته شورای شهر حبیب کاشانی در جریان بررسی گزارش حساب درآمد و هزینه شهرداری تهران در ۱۱ماهه منتهی به بهمن ماه سال ۱۴۰۲ گفت: مستند به گزارش آمار عملکرد اعلامی از سوی شهرداری تهران مجموع منابع نقدی و غیرنقدی ۷۲‌هزارو ۵۲۱ میلیارد تومان است که نسبت وصولی به کل بودجه متمم مصوب ۶۹.۷۳ درصد است.

او با بیان اینکه از این مبلغ مجموع عملکرد نقد و غیرنقد، مبلغ ۶۸‌هزار‌و ۲۴۲ میلیارد تومان مربوط به عملکرد نقد و مبلغ چهارهزارو ۲۷۹ میلیارد تومان مربوط به عملکرد غیرنقد است، یادآور شد: در فصل اول موضوع درآمد‌ها باید در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۲ مبلغ ۷۹‌هزار‌و ۲۷ میلیارد تومان وصول می‌شد که مبلغ ۶۳‌هزارو ۷۹۱ میلیارد تومان معادل ۸۰.۷۲ درصد وصول شده است.

این عضو شورا درباره آیتم‌های کاهشی نیز اضافه کرد: متأسفانه در بخش عوارض آتش‌نشانی، عوارض نوسازی، عوارض حاصل از طرح‌های ترافیکی پیگیری‌های لازم انجام نشده؛ درباره آتش‌نشانی و دیگر سازمان‌های شهرداری این زمینه وجود دارد تا به‌راحتی بودجه خود را وصول کنند. در بخش بهای خدمات مدیریت پسماند هنوز وصولی حاصل نشده و برخی از آن در کمیسیون جرائم ماده ۱۰۰ هستند و شهرداری در تحقق فروش اموال غیرمنقول نیز می‌تواند عملکرد مثبتی داشته باشد؛ عوارض قطع درختان نیز با نزدیک‌شدن به ۶۳۰ میلیارد تومان روند افزایشی داشته است.

به گفته کاشانی مستند به گزارش ارسالی شهرداری تهران، تا پایان بهمن سال قبل ۷۲‌هزار‌و ۵۲۱ میلیارد تومان وصول شده که با توجه به متمم بودجه مصوب ۱۱‌ماهه به مبلغ ۹۵‌هزار‌و ۷۳۶ میلیارد تومان، رقمی بالغ بر ۲۳‌هزارو ۲۱۵ میلیارد تومان کمتر از برنامه مصوب وصول شده است.

پس از ارائه گزارش از سوی خزانه‌دار شورا، ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، در تذکری ضمن انتقاد از ارائه‌نشدن به‌موقع این گزارش به شورا و قرائت آن در صحن که بخشی از این تأخیر هم متوجه شهرداری است، با اعلام اینکه شهرداری در سال ۱۴۰۲ رقمی بالغ بر ۱۶ هزارو ۸۰۰ میلیارد تومان بودجه به مناطق ابلاغ کرده، گفت: بودجه مصوب شورا ۱۰۴ هزار میلیارد تومان با متمم است؛ ازاین‌رو ما تا الان به‌هیچ‌وجه شاهد این اختلاف دوسطحی در هیچ دوره‌ای از شهرداری نبودیم که بیایند دو برابر بودجه اولیه را ابلاغ کنند. پس از آن متمم ۱۰۴ هزار میلیاردتومانی را به شورا ارسال کرده است.

او افزود: شهرداری باید درباره چنین پدیده‌ای توضیح دهد که فلسفه این اعداد نجومی برای بودجه ابلاغی شهرداری بدون مصوبه شورا چیست؟

این عضو شورا ادامه داد: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ یک مورد جدیدی به ردیف‌های بودجه تحت عنوان واریز و برداشت اضافه شده که عدد آن ۲۰ هزار میلیارد تومان است. اولا مبنای قانونی و حقوقی و مجوز این عنوان جدید را برای شورا مشخص کنند که براساس کدام معیار قانونی اقدام به واریز وجه کرده است؟ رقمی بالغ بر ۹‌هزارو ۴۰۰ میلیارد تومان از این مقوله سهم مناطق ۱ و ۲ بوده است؛ بخش اصلی و عمده این عملیات مالی مبهم و جدید از طرف بانک شهر اتفاق افتاده و باید مستندات کارسازی به تفکیک مناطق به شورا اعلام شود.

امانی با ذکر این نکته که مستندات باید به تفکیک مناطق و مؤدیان ارائه شود، گفت: مستندات نشان می‌دهد که نزدیک به ۵۰ درصد از این ارقام به دو منطقه اختصاص دارد و باید علت آن مطرح شود. اگر قرار بوده این مبالغ به منظور تسویه بدهی‌ها باشد، باید جزئیات آن ارائه شود.

او ادامه داد: اگر گفته شود واریز و برداشت برای تسویه ارقام بدهی به بانک شهر بوده است، سقف بازپرداخت بدهی و تسویه مشخص شده و با این ارقام اعلامی منطبق نیست. مضافا اینکه به گفته مدیران شهرداری ۱.۲ وام‌های تسویه‌شده مجددا به چرخه تسهیلات می‌رود که باز هم سقف مجاز منطبق با بودجه مصوب نیست. این عضو شورا ادامه داد: اگر ۲۰ هزار میلیارد تومان را از سرجمع درآمد‌های شهرداری کسر کنیم، عملا درآمد شهرداری تا پایان اسفندماه ۸۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود که کم‌وکیف آن را در نطق پیش از دستور خود مطرح خواهم کرد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه درباره هزینه‌های نقدی و غیرنقدی در سه بخش هزینه‌ای، تملک دارایی مالی و سرمایه‌ای ۱۲۰ هزار میلیارد تومان ابلاغ شده است، گفت: این در حالی است که متمم بودجه ۱۰۴ هزار میلیارد تومان بوده و ۱۶ هزار میلیارد تومان بیش از رقم مصوب ابلاغ شده است و باید درباره آن پاسخ داده شود. او با تأکید بر اینکه تمام کد‌های کاهشی درآمدی کد‌های پایدار بوده‌اند، یادآور شد: اینکه ما بودجه‌ای مصوب می‌کنیم و شهرداری بودجه دیگری را ابلاغ می‌کند، مورد پسند ما نیست.

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورا، هم گفت: زمانی که درباره نبود شفافیت در مسائلی برای بخشی از اعضای شورا سؤال به وجود می‌آید، امروز مصادیق آن در بودجه نمود پیدا می‌کند. او خطاب به معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران درخواست توضیح و شفاف‌سازی درباره برخی فراز‌های بودجه سال گذشته کرد. مردم باید بدانند در شهری که مدیریت شهری آن برعهده آقای زاکانی است، چه می‌گذرد.

این عضو شورا درباره موردی که تحت عنوان خودیاری شهروندان در بودجه آمده است، گفت: اصلا این کلیدواژه چیست؟ چطور و با چه مکانیسمی دریافت می‌شود؟ مابه‌التفاوت سقف بودجه مصوب و ابلاغی چه جزئیاتی دارد؟ شهرداری تهران در زمینه ابهامات درباره پول‌هایی که می‌آید و می‌رود، باید با شفافیت پاسخ دهد. لطف‌الله فروزنده هم در واکنش به گزارش خزانه‌دار درباره گزارش مالی شهرداری تهران در ۱۱ ماه ابتدایی سال گذشته با بیان اینکه ما به دنبال فرصتی برای ارائه گزارش هستیم، گفت: شهرداری تهران عین بودجه یعنی رقم ۱۱۳ هزار میلیارد تومان را اصلاح کرده است و شهردار تهران نیز به شهرداران مناطق ابلاغ کرده تا سقف بودجه را محقق کنند و حتی تلاش کنند که رقم بیشتری از سقف بودجه محقق شود.

او اضافه کرد: تمام ارقام متمم بودجه صرف امور سرمایه‌ای شده است. ارقام ابلاغی مشخص است و بر اساس آن گزارشی ارائه خواهیم کرد و در تبصره ۱۳ به شهرداری اجازه داده شده که نسبت به تسویه با بانک‌ها اقدام کند و گزارش آن در تفریغ بودجه ارائه شود که باید بگویم در این حوزه رقم بدهی حدود ۱۷۹ هزار میلیارد تومان بوده و برای مثال بدهی ۱۶۰ همتی شهرداری به یکی از بانک‌ها، به ۱۵ همت رسیده که این کاهش از طریق اعطای ملک و... بوده است و ما مانند این رقم بدهی را به بانک شهر داشتیم که پرداخت کردیم، اما باز هم ۵۰ همت دیگر بدهی داریم.

پرویز سروری، نایب‌رئیس شورای شهر تهران نیز با تأکید بر اینکه اگر قرار است با کسی دشمنی کنیم نباید از مسیر عدالت خارج شویم، گفت: نباید نقاط مثبت را نادیده گرفت و این بی‌تقوایی است. کسانی که فکر می‌کردند ما نمی‌توانیم در ماه اول هم حقوق پرداخت کنیم، گزارش‌ها نشان می‌دهد شهرداری با توانایی توانسته درآمد‌ها را تأمین کند. وی با بیان اینکه شهرداری تهران تلاش کرده و بیش از رقم مصوب را محقق کرده و آیا باید توبیخ شود؟ گفت: تقاضای ما این است که دوستان از جاده عدل خارج نشوند. ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا، با بیان اینکه بنده نه به کسی بی‌احترامی کردم و نه ایمان و تقوای کسی را اندازه‌گیری کردم، گفت: شورا مسئول نظارت بر تمام عملیات شهرداری است و سؤال ما این است که چرا شهرداری بیش از سقف مصوب ما را ابلاغ کرده و باید فنی به آن پاسخ داده شود. اگر قرار بر ابلاغ شهرداری است، چرا ما بودجه مصوب می‌کنیم؟

او در ادامه گفت‌: دولت موظف به پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده است و شهرداری برای آن زحمتی نکشیده و در تمام دوره‌ها بوده است. تحقق این درآمد‌ها مگر غیر از بخش شهرسازی است؟ خواهش بنده این است که از آیات قرآن که مورد تأیید ما نیز هست، در این موارد استفاده نشود؛ چراکه ملاک عمل در چنین مواردی نیست. مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورا، با اشاره به بدهی ۱۷۰ همتی شهرداری بنا بر گفته شهردار تهران، یادآور شد: تقاضای بنده این است که این عدد یک بار برای همیشه شفاف شود. فکر می‌کنم ناراحتی در این زمینه وجود نداشته باشد.

وی ادامه داد: وقتی همکاران شما پاسخ‌گو نیستند و درباره اعداد و ارقام وسایل حمل‌ونقل عمومی توضیح نمی‌دهند، عضو شورا باید چه کاری انجام دهد؟ ما نمی‌گوییم خلاف می‌گویید و نظر ما این است که باید از پستو خارج شوید و اقداماتی که در این پستو صورت می‌گیرد، به اطلاع شهروندان برسد.

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورا نیز با بیان اینکه تقاضای ما این است که پرونده قرارداد‌های چین یک بار برای همیشه امروز بسته شود، گفت: به نظر می‌رسد که این جزء عادی‌ترین حقوق یک عضو است. وی افزود: بحث خودیاری شهروندان و مبالغ دریافتی موضوعی است که مصداق دارد. درباره واریز و برداشت، در منطقه ۶ در یک مصداق عوارض کسر پارکینگ، سؤالاتی برای کمیسیون و شهردار وقت پیش آمد و می‌خواهیم به آن‌ها پاسخ داده شود.

عباسی با تأکید بر اینکه با این موافقیم که اگر شهرداری توانست درآمدی را محقق کند، نگوییم که حق ندارند بیش از رقم مصوب محقق کنند، گفت: ما قدردان زحمات برای تحقق بودجه هستیم.

یکی دیگر از موضوعاتی که در صحن شورای شهر به آن پرداخته شد، حصارکشی پارک لاله بود. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، پیش از آغاز صحن علنی به خبرنگاران گفت هنوز مشخص نیست برای چه موضوعی این کار انجام شده است. بر اساس آنچه که پرسیده شده است، پس از جشن‌های ماه رمضان احساس شده که در آنجا نیاز به چنین فضایی وجود دارد. البته قرار نیست درختی در این محدوده قطع شود و ما هم اجازه چنین کاری را نمی‌دهیم. هنوز طرحی آماده و به شورا ارائه نشده است.

رئیس شورای شهر تهران تأکید کرد: در شورای شهر دوره سوم مصوبه‌ای داشتیم که در بوستان‌های بزرگ می‌توانند برای خدمات مورد نیاز بوستان، ساخت‌وساز انجام دهند که این موضوع نیز تنها محدود به کتابخانه و مسجد شد که آن‌هم باید طرح‌هایش در هیئتی که قرار داده‌ایم، مصوب شود و به این ترتیب ساخت‌وساز اگر از ملزومات پارک باشد، به شرط عدم قطع درخت امکان دارد.

سوده نجفی، عضو هیئت‌رئیسه شورای شهر تهران نیز در تذکر پیش از دستور خود گفت‌: در روز‌های اخیر شاهد بودیم بخش قابل ملاحظه‌ای از پارک لاله که گفته می‌شود سه هزار متر است، توسط شهرداری حصار کشی شده و بر اساس اخباری که به‌صورت غیر‌رسمی از شهرداری شنیده‌ایم، قرار است در آن مجموعه فرهنگی ساخته شود و تأکید داشتند که ساخت این مجموعه بدون قطع درختان انجام خواهد شد. شهرداری منطقه عنوان می‌کند که این اقدام توسط سازمان بوستان‌ها انجام شده و ما نقشی نداشتیم، اما دستور توقف داده‌ایم. سؤال بنده این است وقتی گفته می‌شود بدون قطع درختان، یعنی در این محوطه بزرگ حدود سه هزار متر که حصارکشی شده، هیچ درختی وجود ندارد؟

نجفی ادامه داد: این با واقعیت تطابق ندارد و پارک لاله فاقد فضای این‌چنینی است که در آن درختان تنومند وجود نداشته باشد. البته گویا ظاهرا با پیگیری‌های اعضای شورا دستور توقف هرگونه اقدامی توسط معاون خدمات شهری صادر شده است، اما وجود این حصار و اخباری که درباره ساخت‌وساز در این پارک منتشر شده، نگرانی‌هایی برای شهروندان به وجود آورده است. از شهردار تهران می‌خواهم به فوریت نسبت به اطلاع‌رسانی درست و دقیق درباره این موضوع اقدام کند و دستور دهد تا حصار‌هایی را که در این پارک کشیده شده است، بردارند.

مهدی پیرهادی هم در قالب تذکری، با اشاره به بازدیدش از محدوده بلوار کشاورز و بوستان لاله گفت: در دهه‌های مختلف ساخت‌وساز‌هایی در فضای بصری بوستان‌ها انجام شده که این فضا را دچار آسیب کرده است. وی افزود: از‌جمله این ساخت‌وساز‌ها می‌توان به بوستان اندیشه اشاره کرد که ساختمان شهرداری منطقه ۷ در آنجا ساخته شد و بخش مهمی از این بوستان را دچار آسیب کرد. در حقیقت نمای این بوستان با این ساخت‌وساز از بین رفت. در همان موقع اعلام کردیم اگر می‌خواهند این کار نامناسب را انجام دهند، در کنجی از پارک انجام شود نه در نمای بوستان. وی ادامه داد: در ابتدای بلوار کشاورز در تقاطع با خیابان حجاب، یک حصار کارگاهی ایجاد شده که سال‌های سال است وجود دارد. کمی جلوتر جنب ایستگاه آتش‌نشانی حصار کارگاهی دیگری ایجاد شده که اعلام کردند مشغول ساخت بخش‌های خدماتی برای بوستان هستند و پس از آن نیز بازارچه‌ای قرار گرفته که همگی فضای بصری بوستان لاله را تحت تأثیر قرار داده‌اند.

پیرهادی تأکید کرد: هرگونه ساخت‌وسازی اگر بخواهد انجام شود باید در کمیسیون ماده ۷ مجوز بگیرد. بی‌تردید نباید نمای بوستان‌ها را کور کنیم. حتی اگر سرویس بهداشتی باشد نباید در جلوی نمای بوستان ساخته شود. همین موضوع باید برای ایستگاه مترو و... نیز رعایت شود. مهدی عباسی هم با بیان اینکه شهرداری تهران می‌بایست درباره مسائل شهرسازی اگر آگاهی لازم را ندارد کسب اطلاع کند، گفت: از شهرداری تهران می‌خواهم از دانش، علم و تجربه نخبگان استفاده کند.

وی با بیان اینکه زمانی که از دانش افراد خبره بهره‌مند نشوند، می‌شود وضعیت پارک لاله، اظهار کرد: بار دیگر تأکید می‌کنم که شهرداری تهران لازم است از افکار عمومی مراقبت کند.

عباسی تأکید کرد: سرانه‌ها به اندازه کافی در محدوده پارک لاله وجود دارد و زمین باز در اطراف دانشگاه تهران زیاد است و می‌تواند هر برنامه‌ای که شهرداری تهران برای پارک لاله دارد، به آنجا منتقل شود.

دیگر خبرها

  • روز عجیب شورای ششم؛ گریه چمران برای وحدت!
  • اقراریان: درباره ممانعت از حضور عضو شورای شهر در منطقه ۱۷ شهردار تهران پاسخ دهد
  • شهرداری قزوین به مطالبه شورا برای ساماندهی معابر شهری توجه کند
  • واکنش چمران به پول‌پاشی میلیاردی شهرداری برای مدیرانش: اطلاع ندارم!
  • واکنش چمران به ودیعه میلیاردی به مدیران شهرداری
  • پاسخ رئیس شورای شهر به پرداخت ودیعه میلیاردی به برخی از مدیران شهرداری
  • تعیین شهریه مدارس غیردولتی براساس الگوی شهریه
  • لغو جلسات علنی شورای شهر مشهد در هفته شوراها
  • تغییر سلیقه‌ای فرمول محاسبه حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین
  • پس‌لرزه‌های حصارکشی «لاله» در شورا